Zoek
Sluit dit zoekvak.

Thermisch verzinken voor de beste bescherming

Wat is thermisch verzinken?

Bij de vervaardiging van boottrailers wordt vaak het proces van thermisch verzinken gebruikt. Dit oppervlaktebehandelingsproces biedt uitstekende bescherming tegen corrosie en roest, zelfs onder zware omstandigheden zoals zout water, zand en andere weersinvloeden. Thermisch verzinken bestaat uit het onderdompelen van staal in een bad van vloeibare zink bij hoge temperaturen, waardoor een zinklaag wordt gevormd die zich hecht aan het staal. Dit verhoogt de levensduur van de trailer en vermindert de onderhoudskosten. Door thermisch verzinken te gebruiken, kunnen eigenaren van boottrailers zich concentreren op het genieten van hun boot in plaats van zich zorgen te maken over corrosieproblemen. 

Het proces 

Het proces van thermisch verzinken begint met het onderdompelen van het stalen frame van de boottrailer in een bad van vloeibaar zink. Het zink wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 450 °C, waardoor het smelt en een chemische reactie aangaat met het staaloppervlak. Hierdoor ontstaat een permanente hechting tussen het staal en het zink, wat resulteert in een beschermende zinklaag op het oppervlak van het staal.

De voordelen

De zinklaag biedt uitstekende bescherming tegen corrosie en roestvorming, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden. Zout water en luchtvochtigheid zijn bijvoorbeeld factoren die corrosie kunnen veroorzaken bij metalen. Door het thermisch verzinken wordt het staal van de boottrailer bedekt met een laag zink, waardoor deze factoren geen kans hebben om het staal aan te tasten.

Een ander voordeel van thermisch verzinken is dat het een duurzame behandeling is. Het beschermt het staal tegen corrosie voor vele jaren, zelfs in zware omstandigheden. Dit betekent dat de boottrailer minder onderhoud nodig heeft en een langere levensduur heeft. Daarnaast is thermisch verzinken ook een milieuvriendelijke behandeling. Het zinkbad waarin het staal wordt ondergedompeld is niet schadelijk voor het milieu. Bovendien is zink een recyclebaar materiaal, waardoor het resterende zink in het bad kan worden hergebruikt voor andere toepassingen.

Ontdek ook